Nicky Barendrecht – Jenken

Nicky werkt sinds 2016 in de dierondersteunde interventies. Na de opleiding Dog Assisted Coaching heeft ze met haar hond Soef voornamelijk gewerkt in de vrouwenopvang, op scholen en voor bedrijven. De activiteiten zijn vooral gericht op kennismakingsworkshops, individuele activiteiten en begeleiding, angst voor honden, weerbaarheidstrainingen, leesvaardigheidstrajecten en hersenwerktrainingen.

Naast een eigen coachpraktijk werkt Nicky sinds 2018 voor Pets4Care als docent, mentor en coach voor deelnemers van de opleidingen Dog Assisted Coaching (DAC) en TEAM AAI (beiden geaccrediteerd door het AKR). Naast het meedraaien tijdens cursusdagen en voeren van mentorgesprekken met alle deelnemers, verzorgt zij coaching on the job voor deelnemers van de cursus TEAM AAI, waarbij de deelnemers individueel begeleid worden en er gekeken wordt naar de kwaliteiten en leerpunten van de teams. Nicky zit namens Pets4Care in deze werkgroep.

Nicky is daarnaast ook initiatiefneemster van Stichting AAI-maatje, een stichting die het READ-programma vanuit Amerika in Nederland aan het implementeren is. READ staat voor Reading Education Assistance Dogs. Zij is namens Stichting AAIZOO (Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs) betrokken bij het READ4Succeed programma; een onderzoek naar de inzet van READ voor kinderen met een migratieachtergrond, in samenwerking met Italië, Portugal en Spanje.  

Niet alle dieren zijn geschikt voor dit werk

Er moet goed gekeken worden naar professionalisering van het werkveld en daarin het welzijn van de in te zetten dieren. Simpelweg niet alle dieren zijn geschikt voor dit werk, hoe graag een begeleider van een dier dit ook wil en hoe graag zij zelf dit werk ook zou willen doen. Het is belangrijk dat mensen hun dieren goed verzorgen en goed hun lichaamstaal kunnen lezen en daarbij het belang van het welzijn van het dier als belangrijkste goed ervaren. Alleen dan zal de interventie volledig succesvol zijn.

“Met mijn rol in de werkgroep probeer ik te bereiken dat er veel meer aandacht komt voor het welzijn en welbevinden van dieren die worden ingezet tijdens dierondersteunde interventies. En dat er richtlijnen worden opgesteld om dit welzijn te borgen en dat deze breed worden gedragen door het werkveld”